Arnauld Hackmann
Nieuws
3 minuten
VEENENDAAL – AXA-IN heeft een opmerkelijke ontdekking gedaan bij de terugvordering van gestolen e-bikes. Terwijl normale e-bikes vaak direct naar het buitenland worden verscheept, blijven gestolen fatbikes gewoon in Nederland.
Dit komt doordat dieven deze fatbikes demonteren en opnieuw assembleren met onderdelen van verschillende fietsen, waardoor de gestolen fiets niet meer ‘herkenbaar’ in het straatbeeld verschijnt. Dat blijkt uit onderzoek van AXA-IN, een samenwerking van AXA Bike Security en GPS-expert Conneqtech, die het mogelijk maakt dat gestolen e-bikes en fatbikes worden opgespoord en terug geleverd aan de eigenaar.
Dieven stellen fatbikes opnieuw samen
Het dievengilde in Nederland heeft een unieke werkwijze ontwikkeld voor het omgaan met gestolen fatbikes. In tegenstelling tot normale e-bikes, die vaak naar het buitenland worden getransporteerd, blijven fatbikes in Nederland. De reden hiervoor is dat fatbikes in andere landen niet dezelfde populariteit genieten als in Nederland. Hierdoor is het moeilijker om gestolen modellen in het buitenland te verkopen. Om de pakkans te verkleinen wordt de fiets voorzien van andere onderdelen, het framenummer is vaak een sticker en die wordt vervolgens verwijderd of aangepast. “Toen we de teruggehaalde modellen bij hun eigenaar wilden afleveren zagen we dat de fietsen bestonden uit onderdelen van verschillende fatbikes,” aldus Fabian de Buck, Business Line Manager Bikes van Conneqtech. “Componenten zijn vaak afgestemd op de maat van een fiets en daardoor van verschillende merken leverbaar. Dit maakt de traditionele manier van opsporing moeilijker, waarbij via identificatienummers op de fiets wordt gecontroleerd of een fatbike gestolen is. Maar dankzij de GPS-technologie van AXA-IN kunnen we zelfs deze opnieuw samengestelde fietsen opsporen.” Door deze manier van opsporing lopen de fietsdieven alsnog een grote kans om tegen de lamp te lopen.
Diefstal e-bikes en fatbikes in twee jaar 42% gestegen
Nederland telt bijna 5 miljoen e-bikes, die goed zijn voor een totale marktwaarde van € 9,5 miljard. Ze zijn daardoor een aantrekkelijk doelwit voor dieven. De afgelopen jaren is het aantal gestolen elektrische fietsen in Nederland dan ook sterk toegenomen, met een stijging van 42% in de afgelopen twee jaar. De populariteit van de fatbike hielp daaraan mee. Iedere dag worden er maar liefst tussen de 200 en 300 e-bikes gestolen. Dit probleem wordt verergerd door het feit dat georganiseerde bendes steeds vaker toeslaan, waardoor de totale schade aanzienlijk is. In een perspublicatie meldde ANWB vorig jaar dat de kans op diefstal van een fatbike in Amsterdam al tot 90% was opgelopen. Hierdoor voelde de ANWB zich genoodzaakt om niet langer fatbikes te verzekeren.
Geavanceerde opsporingstechnologie
Ingebouwde GPS-trackers, zoals die van AXA-IN, maken het mogelijk om gestolen fietsen direct op te sporen en terug te halen. “Gezien de omvang van het aantal diefstallen kan van de politie niet verwacht worden om bij iedere diefstalmelding tot opsporing over te gaan. Om die reden heeft Conneqtech een cruciale samenwerking met beveiligingsdienst G4S opgezet,” vervolgt De Buck. “De verzekeraar kan gebruik maken van de diensten van G4S door gestolen fietsen op te laten sporen en zelfs terug te halen met de recoverydienst. Deze opzet heeft bewezen bijzonder effectief te zijn bij zowel e-bikes als fatbikes. Doordat G4S mondiaal actief is kunnen de fietsen ook buiten Nederland worden getraceerd.”
Waar zonder recoverydienst er slechts 5% van de gestolen e-bikes opgespoord wordt, blijkt dat mét een recoverydienst maar liefst 65% van de e-bikes teruggebracht kan worden naar hun oorspronkelijke eigenaren. Slachtoffers met een e-bike die voorzien is van een GPS- tracker en recoveryservice maken daardoor een goede kans om hun tweewieler terug te krijgen.
Passend antwoord op strengere eisen
AXA-IN blijft innoveren en werken aan verbeterde beveiligingsoplossingen om fietsdiefstal tegen te gaan en de veiligheid van fietsers te waarborgen. “Hiermee biedt AXA-IN een passend antwoord op de strengere eisen die verzekeraars aan fietsbeveiliging stellen. GPS- beveiliging speelt hierbij een steeds grotere rol en is in een aantal sectoren zelfs al verplicht,” aldus Daniëlle Wolfs, Marketing & Communication Manager Europe voor AXA-IN. “Al jaren benadrukken wij het belang van een tweede slot. Hiermee bevestig je je fiets aan een vast object, waardoor deze niet zomaar kan worden meegenomen. Nu verzekeraars steeds strengere eisen stellen, zoals het gebruik van een GPS-tracker, hebben wij de AXA-IN Smart Guard GPS-tracker gelanceerd. Deze tracker kan achteraf door de fietsdealer worden ingebouwd en de recovery met G4S verloopt via de verzekeraar. Op deze manier dragen wij bij aan de oplossing van het maatschappelijke probleem van fietsendiefstal. In Nederland verplichten steeds meer verzekeraars een GPS-tracker in duurdere e-bikes.”
WWW.AXASECURITY.COM
Lees ook
Aftermarket Sales Director Benelux – Allegion
Arnauld Hackmann
9 reacties. Reactie plaatsen
Henri Hodenius
10 augustus 2024 12:20
Beantwoorden@vanNuland,
Tracker heeft wel degelijk nut en is natuurlijk belangrijk dat je geen trackers bij AliExpress besteld dit is meuk. Daarnaast mag verzekering jou niet zomaar afsluiten dus dat is een beetje apart. Ikheb mijn fiets zelfs teruggevonden in België, 154km gereden stond in loods, politie gebeld en fiets gevorderd, wel zorgen dat je verzekeringspremie bij de hand hebt.
MartinR
10 augustus 2024 12:08
Wat mij betreft worden al die fatbikes gejat. Wat een Chinese meuk en zo slecht voor onze veel te luie en verwende jeugd. Weg met die zooi!!
BeantwoordenC.Heeren
10 augustus 2024 09:27
Klinkt gek, gewoon de landsgrenzen strenger bewaken
BeantwoordenCees
9 augustus 2024 17:09
Wat heb je nou in godsnaam aan een framenummer op een sticker ?? dat is toch vragen om problemen.
BeantwoordenRik
9 augustus 2024 16:19
Bij mijn zoon zijn fiets is de gps tracker eerst verwijder. De fiets verscheen op Marktplaats adres en bewijs gestuurd naar de politie. Geen actie of reactie meer.
BeantwoordenHans
10 augustus 2024 08:32
Precies hetzelfde meegemaakt. De dader en zijn adres staan in de aangifte maar de politie doet er niets mee.
Beantwoorden
Als je zo’n tracker in je fiets monteert zul je zelf actie moeten ondernemen want de politie doet niks.
Tracefy
9 augustus 2024 16:03
Onze ruime ervaring is dat e-bikes bijna nooit naar het buitenland gaan bij diefstal. De fietsen worden na diefstal vaak aangeboden via verschillende Telegram groepen binnen Nederland. Wij vinden daarom ook veel fietsen terug. Als dit niet direct lukt, soms ook in tweede instantie omdat de fiets weer gewoon in Nederland de straat op gaat.
BeantwoordenWillie
9 augustus 2024 14:20
Ik heb en een gps tracker en een samsung tag ingebouwd die op 2mtr nauwkeurig werkt, ook in het buitenland.
Beantwoorden
Tijdens vakantie in Oostenrijk werd 1 van onze fietsen gestolen op de camping, waarbij we binnen paar minuten melding kregen .
Na opsporing werd de fiets 2 campings verderop gedetecteerd, met de campingbeheerder overlegd waar hij stond en kwamen uit bij een aantal Bulgaren die zogenaamd van niks wisten.
Doordat de tag een geluid kon afspelen werd de tag gevonden met de onderdelen van een stuk of 10 fietsen incl onze fiets.
Deze personen werden ingesloten en alle onderdelen teruggevorderd door de politie.
Binnen 2 dagen had ik mijn fiets compleet weer retour van de plaatselijke fietsenmaker.C. Van Nuland
9 augustus 2024 12:33
Mijn fiets is gestolen met een GPS tracker. Ik heb ze nog een kwartier kunnen volgen en toen werd ik afgesloten door de verzekering en nooit iets meer gehoord. Dus dat opsporen stelt niets voor.
Beantwoorden
Geef een reactie
Nuchterheid houdt Stuurwold met voeten op de grond
Nieuws
5 min
Ford lanceert Mustang en Bronco als e-bikes
Nieuws
2 min
VDL Bike Frame Technologies uit de startblokken
Nieuws
2 min
Op de hoogte blijven over het laatste fiets nieuws?
Meld je aan voor de BrancheUpdate. Je ontvangt gratis drie keer per week het laatste nieuws uit de industrie in je mailbox.